Nyhetsbrev

Billiga flyg till Sydney

Sydney

Billiga flyg till Sydney
<!--Destination page-->
<script>
$( document ).ready(function() {
try {
if(dataLayer[0].entryType==='newsletter' && dataLayer[0].section==='DestinationGuide.Air') {
$('#contentPageMain').find('#pageList').prependTo('#headAndContent');
$('#pageHeader1').prependTo('#headAndContent');
$('#headAndContent .back-button-contributor').css('margin-top','-35px');
}
}
catch(e) {
    console.log(e);
}

try {
if(dataLayer[0].entryType==='newsletter' && dataLayer[0].section==='DestinationGuide.Air') {
$('#mainPageImageDiv').prependTo('#leftPane').append('<br /><br />');



}
}
catch(e) {
    console.log(e);
}

});

var extraProductsTimeout =  setInterval(function(){
	if($('.holidayDealsListView') !== null && $('.holidayDealsListView').length > 0) {
		$('.raligntxt.holidayPrice').find('.right').css('font-size','20px');
		$('.right.pr4').find('.b-button').addClass('eti-button').css('font-size','14px').css('padding-top','5px');
		clearInterval(extraProductsTimeout);
	}
},500);
</script>
Om du ska resa down under så boka din billiga resa på Travelpartner.se. Travelpartner erbjuder flygbiljetter till låga priser till Sydney. De bästa och billigaste flygbiljetterna finns hos Travelpartner. Resguide till Sydney.
 
Läget är ett av flera skäl till att det är så lätt att tycka om den här staden. Den där avspända känslan av optimistisk öppenhet och svängrum har säkert med närheten till Stilla havet att göra. Det som en gång var ett brittiskt bakvatten med mindervärdeskomplex har blivit en extremt kosmopolitisk metropol, vars invånare har rötter i långt över hundra länder.
Ett stråk av antiintellektualism finns dock kvar i bilden av Sydney, och det hänger samman med vurmen för stranden, grillen och ölhävandet. Hellre surfing än Sofokles, så att säga. Och bakom det soliga och livsbejakande finns naturligtvis också fattigdom, droger och rasism; de få aboriginer turisten ser i Sydney är ofta trasiga och söndersupna.
I historien om den fula ankungen down under kan det makalösa Operahusets symbolvärde knappast överskattas, och i denna stad besatt av vyer är utsikt mot detta operahus det finaste som finns. Utsikt över huvud taget är något alla strävar efter, det går så långt att folk förgiftar skymmande träd — ”A view to kill for” som Sydney Morning Herald skriver.
HISTORIA
För bara drygt två hundra år sedan var den gnistrande storstaden ett fångläger i en vildmark som bebotts av aboriginerna i kanske fyrtio tusen år. I det perspektivet har Australien gått från stenålder till postindustrialism på två sekler. För sjuttonhundratalets européer var Australien terra nullius, ingens land. Sedan britterna på grund av det amerikanska frihetskriget inte längre kunde skeppa förbrytare över Atlanten använde man i stället de nya kolonierna som avstjälpningsplats. I januari 1788 anlände den så kallade första flottans elva fartyg med 736 oönskade medborgare till kolonin New South Wales och ankrade i vad som döptes till Sydney Cove efter inrikes- och kolonialministern lord Sydney. Här skulle de bortstötta bygga sitt samhälle från grunden. Fram till 1868 skulle totalt över hundrasextio tusen straffångar forslas till Australien och placeras bland annat på Tasmanien och i Western Australia. Men deportationerna till Sydney upphörde 1840, och i 1850-talets början skulle en förvisning till New South Wales ha setts som en fribiljett till möjlig rikedom — guldet i Bathurst drog i gång en massiv rush. För aboriginerna, urbefolkningen, var européernas ankomst en katastrof, och de är fortfarande i praktiken ett slags andra klassens medborgare, med kortare medellivslängd, högre arbetslöshet och högre barnadödlighet. Samtidigt är aboriginernas kultur en viktig del av det vita Australiens nationella identitet. ”Bödlarna har börjat älska sina offer”, som någon uttryckte saken. Efter andra världskriget lockade Australien nya medborgare från i första hand Europa och fördubblade folkmängden på trettio år. När man på sextiotalet släppte idén om ”ett vitt Australien” strömmade människor till från alla håll, främst Asien, och gjorde i synnerhet Sydney till ett multietniskt kalejdoskop — och en fantastisk matstad. Handelsprotektionism och intima förbindelser med Storbritannien har bytts mot öppenhet och självständighet. Exporten till Asien är sedan länge betydligt större än till det Europa till vilket man en gång sågs som en sorts avlägsen filial.
 
SPRÅKET
Amerikansk engelska tar över. Än hör man ”g’day, mate”, men unga säger hellre ”hi”. Egenheterna är ändå tillräckligt många för att motivera The Oxford Australian Dictionary. Man förkortar gärna ord som har fler än två stavelser och lägger till en vokal i slutet – journalist blir ”journo”, sophämtare blir ”garbo”. En liten öl på puben heter ”middy”, en stor kallas ”schooner”.
 
STADSDELARNA
City – Central Business District, CBD – med Circular Quay, Operahuset, affärskvarteren och den historiska stadsdelen The Rocks är långsträckt en promenadvänligt. Fula Cahill Expressway avskärmar Circular Quay-området från resten av staden. Sedan breder Sydney ut sig mot havet och Blue Mountains. Väster om City ligger Darling Harbours shopping-, kongressoch museiområde. Söder om City, ungefär mellan Dixon Street och Campbell Street, ligger Chinatown, ännu längre söderut finns förslummade Redfern med en stor del av den aboriginska befolkningen. Till de östra Inner Suburbs räknas Darlinghurst, Paddington och Woollahra med långa Oxford Street som pulsåder. I synnerhet Darlinghurst är känt för fördomsfrihet och gayprägel och den årliga gayparaden Mardi Gras. Efter andra världskriget var Paddington en slum, nu är de viktorianska radhusen med järnsmidesbalkonger hett eftertraktade. Aningen uppnästa Woollahra har chica butiker och bra krogar. I norr gränsar Darlinghurst till Kings Cross med dess blandning av porr, prostitution, droger, bra hotell, budgetboende och förstklassiga restauranger. Av fastighetspriserna att döma håller området på att, som det heter, gentrifieras. Norrut ligger Woolloomooloo, slitna kvarter som rustats upp och blivit attraktiva, och Potts Point som alltid varit en prestigeadress. Leichhardt i sydväst domineras av italienare, vietnamesernas Cabramatta i väster är ett område som Sydneybor från mer välbärgade delar undviker kvällstid, men här finns gott om små utmärkta restauranger. På väg upp i statusligan är bland annat råbarkade norra Surry Hills, där alltfler krogar och designbutiker öppnar. Hjärtat i området är lilla Foster Street. Österut är Eastern Suburbs ett band av välmående samhällen vid vattnet, som Double Bay (känt för exklusiv shopping), Rose Bay, Vaucluse och Watsons Bay. På oceansidan, Eastern Beaches, är Bondi den stora kändisen. Norr om Sydney Harbour, på the North Shore, ligger Manly med restauranger och ypperliga stränder, följt av en rad välbärgade samhällen ända upp till Palm Beach. Gatuadresser följs alltid av stadsdelsnamn, en viktig uppgift eftersom samma gatunamn kan återfinnas i flera stadsdelar.
 
HOTELL
Blue
Superhippa W Sydney blev Blue när det i februari 2006 köptes av indiska Tajkedjan. Fortfarande en av Sydneys mest rätta — och kostsammaste— hotelladresser. Innan den enorma packningsanläggningen för ull på Finger Wharf i Woolloomooloo förvandlades till ett komplex av hotell, lägenheter, krogar och marina var det också terminal för den internationella passagerartrafiken. Hundra rum varav trettiosex etagestudior med utsikt mot Citys skyline ligger utmed atriumgården som rymmer berömda Water Bar. Boutiquehotellens mer eller mindre obligatoriska kondomer och glidmedel finns bland minibarens tillbehör.
 
Shangri-La Hotel
Shangri-La tornar upp sig med 563 rum i historiska The Rocks och har allt man kan vänta av ett internationellt lyxhotell. Utsikten är ett livs levande vykort över Sydney Harbour eller mot Darling Harbour. Här finns också stjärnrestaurangen Atrium och innebaren Blu Horizon.
 
Hotel Stellar
Söder om Hyde Park och nära Oxford Street — ett bra läge för att utforska Sydney. Trettioåtta aningen dunkla studior av varierande storlek, nyrenoverade och med minikök. Tv och filmer ingår, business center finns.
 
Sullivans Hotel Sydney
Sullivans ligger där Darlinghurst möter Paddington och nära det mesta i centrala Sydney. Sextiofyra propra, ljusa men en smula slitna rum med utsikt antingen mot Oxford Street eller trädgården med pool. Cykel ingår, liksom tv, filmer, gym och Internetuppkoppling.
 
ATT SE OCH GÖRA
De vitas historia är så kort att stadens äldsta hus är Cadman’s Cottage från 1816 i The Rocks. Men det finns så mycket annat, och i en stad som är så utomhusinriktad handlar det mycket om aktiviteter av olika slag i det fria.
 
Sydney Opera House
En av världens märkligaste byggnader. Men det var en plågsam historia innan den äntligen invigdes 1973 och en miljon keramikplattor från Höganäs kommit på plats som taktäckning. En budget på åtta miljoner dollar och planerad byggtid på fem år blev 102 miljoner och sexton år, och arkitekten Jørn Utzon lämnade projektet 1966. Här finns salonger med mellan tre hundra och tvåtusensjuhundra platser för opera, teater, konserter och film. Dagliga guidade turer.
 
The Rocks
Den första stadsbildningen på 1780- talet. Smutsiga och trånga hamnkvarter har blivit Skansenpittoreska — men absolut sevärda. Flera av de bästa hotellen och restaurangerna ligger i eller strax intill. Harbour Bridge Den mäktiga stålbron mellan The Rocks och North Shore är en stark Sydneysymbol. Det finns trappor till en utsiktspunkt i den sydöstra pylonen, och man kan göra en nervkittlande klätterexpedition till krönet med Bridge Climb.
 
Sydney Tower
Pinnen som höjer sig över allt annat i stan. På marknivån finns Oz Trek, en småfånig virtual reality-resa genom Australien, och högst upp har man stans vidaste vy och den senaste adrenalinattraktionen, Sydney Skywalk. Tvåhundrasextio meter över gatan befinner man sig — med säkerhetslina — på en ramp med glasgolv. Den kicken kostar 440 kronor. Vågar men inte kan man i stället göra av med pengarna i den roterande restaurangen och baren.
 
Taronga Park Zoo
Till menageriet hör koalor, kakaduor, krokodiler, känguruer och tasmanska pungdjävlar. Men det sista exemplaret av den så kallade tasmanska tigern dog enligt uppgift på Hobarts Zoo 1935. Färja från Circular Quay, kombinationsbiljett färja/inträde blir billigast.
 
Sydney Fish Markets
Omkring hundra fiskarter lär passera genom fiskmarknaden. På bland andra Peter’s Fish Market och Doyle’s kan man smaka av den färska fångsten. Fiskauktion klockan sju på morgonen.
 
Sydney Olympic Park
OS år 2000 drog definitivt upp staden bland metropolerna. Huvudarenorna byggdes i Homebush Bay halvannan mil väster om city, och kan beses med organiserade turer. Roligaste sättet att ta sig dit är med River Cat från Circular Quay.
 
Sydney Aquarium
Genomskinliga gångtunnlar i ”oceanarier” med hajar, rockor och mängder av andra vattendjur — en bit av Stora Barriärrevet mitt i stan.
 
Sydney Harbour
Sydney måste ses från sjösidan. Enklast och billigast gör du det med de reguljära färjorna från Circular Quay. Annars finns en lång rad kryssningsalternativ, som segling, middagskryssningar och även jetbåt. Att se hamnen från sjöflygplan är som att befinna sig i en reklamfilm för Tourism Australia. Från 750 kronor för femton minuter. Det finns även turer som inkluderar picknick eller restauranglunch. Flera små flygbolag erbjuder detta, bland andra: Sydney Harbour Seaplanes
 
MUSEER
Art Gallery of New South Wales
Det ledande konstmuseet. Här finns den största permanenta utställningen av aboriginsk konst, och alltid någon specialutställning.
Australian Museum.
Naturhistoria och aboriginernas historia.
National Maritime Museum
Havet har alltid haft en avgörande betydelse för Australien, inte minst därför att landet är omgivet av det. Från de så kallade upptäckarnas dagar till örlogsfartyg och båtflyktingarnas flytetyg.
Museum of Sydney
Stadens historia skildras genom installationer, ljudspel och andra mer eller mindre udda berättargrepp.
 
PARKER
Royal Botanic Gardens
Ah … en fröjd att vandra över dessa 27 hektar med över fyra hundra växtarter i sluttningen mot Farm Cove. ”Please walk on the grass” hälsas man vid ingången till oasen medan skränande kakaduor flyger mellan träden. En del av parken är tillägnad Linnélärjungen och botanisten Daniel Solander som reste till Söderhavet med James Cook på Endeavour 1768– 1771. Missa inte de flygande hundarna (”flying foxes” på ngelska) vid besökscentret. Dessa stora fladdermöss hänger om dagarna upp och ner som ludna frukter i träden och sveper vingarna omkring sig som Draculas slängkappa — men de är inte vampyrer utan fredliga fruktätare. Honorna till och med föder hängande upp och ner. Det är en märklig syn (ses från The Domain) när de i skymningen ger sig av för att söka föda.
 
Hyde Park
I jämförelse med granngrönskan i The Domain och botaniska trädgården känns detta som en riktig stadspark, men den ger skön skugga och är populär för picknicklunch.
 
STRÄNDERNA
De över trettio stränderna hör till Sydneys själ och profil och nås bekvämt med buss eller färja. Solen är dock inte att leka med, vilket Australiens hudcancerstatistik visar. Stjärnan bland the Eastern Beaches är surfarnas Bondi Beach, rätt ställe att visa upp sig på för den som har något att visa. Här är gott om krogar och butiker. Man tar buss L82 eller 380 från Circular Quay, eller tågets Bondilinje till Bondi och byte till buss till stranden. Söder om Bondi — här finns en vacker vandringsväg som passerar ett halvdussin stränder — ligger glassiga Tamarama, sedan följer Bronte, dykarnas Gordon’s Bay och Coogee Beach. Bronte och Coogee passar även barnfamiljer. Till stränderna på The North Shore kan man ta buss från Wynyard, men hellre färjan från Circular Quay till Manly och på vägen passera Port Jacksons öppning mot Stilla havets dyningar. Manly med gågatan The Corso mellan inner- och oceanstranden är avgjort värt ett besök. Nöjer man sig inte med Manly Beach går bussar vidare norrut mot stränder som Curl Curl, Dee Why, de garvade surfarnas Narrabeen,Avalon, Bilgola med dess saltvattenpool och exklusiva Whale-och Palm Beach. Man kan hyra utrustning, eller lära sig surfa (privatlektioner från cirka 500 kronor).
 
SHOPPING
Australier shoppar till they drop — i snitt spenderar folk tre procent mer än de tjänar. Alla de globala märkena finns här, så roligare blir då att titta närmare på det som Australien är bäst på. Och till det mer ”genuina” hör strand- och badmode, ”resortwear”, outbackoutfits, aboriginsk konst, opaler och vin.
 
Shoppingstråk
Långa George Street Australiens första gata Pitt Street Mall mitt i city vid Sydney Tower är hjärtpunkt för flera gallerior med massor av butiker. Se särskilt k-märkta The Strand, liksom Queen Victoria Building, QVB, från 1893, en före detta grönsaksmarknad förvandlad till shoppingtempel med två hundra butiker (adress: 455 George Street). Det gamla pampiga huvudpostkontoret — GPO — vid Martin Place rymmer numera hotell, lyxbutiker och en rad bra restauranger (se under Restauranger).
 
Oxford Street
Längs Oxford Street genom Darlinghurst, Paddington och Woollahra finns det mesta från babykläder, antikvariska böcker och möbler till senaste designerkollektionen och S&M-attiraljer. Observera att numreringen börjar om vid stadsdelsgränserna: gränsen mellan Darlinghurst och paddington går vid South Dowling Street, och mellan Paddington och Woollahra vid Jersey Road.
 
Rip Curl
Allt från flytande nyckelringar och solglasögon till våtdräkter och surfingbrädor. Australiens nummer ett inom surf och streetmode.
 
Billabong
Populärt surf och streetmärke.
 
R.M. Williams
Nej, gamle Crocodile Dundee inkarnerade inte den australiske mannen — detta är ju världens mest urbaniserade land. Men outbackromantiken lever, med oljerockar, akubrahattar och välsydda boots för såväl förortstuffingar som riktiga ringers, som australiska cowboys kallas.
 
Marknader
Det finns flera marknader i Sydney, här är tre av de bättre.
 
Paddy’s Market Det här är klassikern. Störst, med allt från citrongräs och hundvalpar till hantverk och krimskrams.
 
Paddington Markets Populär lördagsmarknad med över två hundra stånd med smycken,kläder, souvenirer.
 
The Rocks Markets
En lång rad stånd på George Street och Playfair Street i The Rocks med hantverk, dussinsouvenirer, smycken och kuriosa.
 
VIN
Det unga vinlandet Australien har mognat med förbluffande hastighet. En rad druvor används, men chardonnay och shiraz (aussiernas namn för syrah) är särskilt omhuldade. De typiska fruktiga och ekade chardonnayerna har fått sällskap av mer nyanserade produkter av riesling, sauvignon blanc, merlot och cabernet sauvignon — och ”unoaked” chardonnay är något av en trend. Priserna varierar från några tior till tusenlappar; till skillnad från i andra vinländer kan samma firma producera både billiga kartongviner och dyrbara prestigebuteljer.
 
Australian Wine Centre
Har viner från alla landets regioner för avsmakning och eventuell hemsändning.
 
Vinturer
En tur till Hunter Valley, ett av Australiens stora vinområden, inkluderar bland annat avsmakning, orientering om aboriginkulturen i området och eventuellt lunch. Heldag kostar kring 600kronor. The Sydney Bus Company anordnar turer till Hunter Valley och är väl värt ett besök.
 
RESTAURANGER
Sydney är en fantastisk matstad. Det nutida typiskt australiska köket, mod oz (modern Australian), betyder färska råvaror i asiatiskeuropeiska möten. Varmrätten kan kosta under 100 kronor på ett enklare ställe, 200 och uppåt på finkrogen. Räkna med 200—300 kronor för ett Hyfsat vin. Avsmakningsmenyn är en trend bland restaurangerna i det övre skiktet. ”Licensed” betyder att krogen har utskänkningstillstånd, ”BYO”, bring your own, betyder att man kan ta med eget vin från en bottle shop till restaurangen — även till somliga restauranger som har tillstånd. Sådana kan ta en ”corkage fee” för att öppna gästens flaska. Krogtäta områden som är roliga att utforska: Chinatown. Surry Hills — multietniskt med gott urval av bland annat kinesiska, indiska och libanesiska restauranger. Leichhardt domineras av italienare, och utmed Norton Street hittar du garanterat en passande krog. Darlinghurst och i synnerhet Victoria Street är inte bara kafécentrum, utan har också många bra restauranger. Restaurangerna nedan serverar alkohol och är öppna veckan runt om inget annat anges.
 
Altitude
Mäktig vy över Sydney Harbour genom fem meter höga fönster på trettiosjätte våningen. Gourmetrestaurang som räknas till stans bästa. Omfattande vinlista. Stängt söndagar.
 
360 Bar & Dining Room
”Södra halvklotets högst belägna restaurang” — som dessutom roterar. Nyrenoverad och med höga ambitioner i köket. Känns inte som den turistfälla det skulle kunna vara.
 
The Best Thai
Ett stort hål i väggen rymmer en enkel, livlig thairestaurang med förträffliga rätter till bra pris. BYO. Inga kreditkort.
 
The Lord Nelson Brewery Hotel
Öppnade 1841 och är därmed en av Sydneys äldsta krogar. Sex sorters egenbryggt öl, prisvärd meny med fish’n’chips, currygryta och bläckfisk.
 
Blu Horizon
En av de nyaste på hipplistan. Utsikten från trettiosjätte våningen över Sydney Harbour är enastående. Adress: Level 36, Shangri-La Hotel,
 
Nattliv
Alla hittar ett vattenhål i Sydneynatten: pubar (kallas ofta ”hotel” sedan den tid det krävdes rumsuthyrning för att få servera alkohol), vinbarer, coola cocktailbarer och musikställen av alla slag. Kings Cross, Darlinghurst och Oxford Street är säkra nöjesstråk. Taylor Square är gay-Sydneys hjärta där åtskilliga ställen har öppet dygnet runt på veckosluten. Fredag—lördag når nöjeslivet hysteriska nivåer, på söndagarna är det stängt eller likvaka nästan överallt.
 
The Victoria Room
En diskret dörr och en bred trappa, och där uppe väntar något som känns som ett stort, stimmigt och murrigt vardagsrum. Fullt och bra stämning i baren.
 
Bayswater Brasserie
En institution i Kings Cross som inte tappar i popularitet - tvärtom, bartenders från de hippaste ställena söker sig till baren på ”The Bayz”.
 
The Oxford Hotel
En del av Darlinghursts identitet. Tre barer, öppet dygnet runt. Rufft och röjigt och mycket gay på gatunivån. Gilligans är ”Official Mardi Gras FilmFestival Lounge”.
 
The Fringe Bar
Australisk humor är inte känd för subtiliteter. Här kan man smaka på smockorna på måndagarnas ståuppkvällar i Greenwich Village- miljö. I veckosluten är det disko till 03.00 på morgonen.
 
Underhållning
Sydney Morning Heralds bilaga Metro listar vad som är på gång.
 
Opera
En föreställning på Operahuset rekommenderas.
 
Dans
Bangarra Dance Theatre, berömd grupp som blandar aboriginskt och västerländskt, håller till på Wharf Theatre som är Sydney Dance Company hemmascen.
 
Dragshow
För dragshow finns inget som slår Imperial Hotel.
 
UTFLYKTER
Blue Mountains
Bergstrakterna väster om Sydney kallas blå därför att oljorna i avdunstningen från eukalyptusskogarna lär ge luften dess blå skimmer. På fångtiden sades att ett lyckoland låg bortom bergen — men det var bara den stora, tysta tomheten. Här finns vandringsleder och organiserade utflykter. Explorer Link gäller på tåget från centralstationen till Katoomba och sightseeingbuss med trettio stopp (hoppa av och på så ofta du vill). Från 200 kronor beroende på omfattning.
 
Aboriginal Heritage Walk
Guidad, tvåtimmars bushwalk I Darugstammens land under ledning av Bundeluk som berättar om aboriginernas mångtusenåriga historia.
 
BRA ATT VETA
Hamn- och industristaden Sydney är huvudstad i delstaten New South Wales och är med fyra miljoner invånare Australiens största.
 
Klimat
Årstiderna är omvända jämfört med våra. Sommaren infaller december— februari och kan vara mycket het. Under övriga året är det nästan aldrig under tio grader.
 
Visum
Ordnas av resebyrån eller flygbolaget, eller ansök på nätet hos Department of Immigration and Multicultural Affairs.
 
Valuta
1 australisk dollar (AUD) är 6,14 kronor (november 2007).
 
Flygplats
Sydney International Airport (officiellt namn: Sydney Kingsford Smith International Airport) ligger tio kilometer söder om staden. Flera bussbolag kör därifrån in till city och förorter för omkring 60 kronor, taxi kostar cirka 170 kronor till Circular Quay och så går Sydney Airport Rail Link var tionde minut ungefär.

Sydney

Billiga flyg till Sydney

Header
Subject
Body
Footer